chlebíčky

Gastro trendy se nevyhýbají ani obloženým chlebíčkům

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulkou, husí prso se zelím a povidly nebo roastbeef. Zní vám to spíše jako hlavní jídlo? Věřte, nebo nevěřte, jedná se o druhy obložených chlebíčků. Ty tam jsou časy, kdy se do lahůdkářství chodilo pouze na chlebíček s bramborovým salátem, šunkou, vajíčkem a nakládanou okurkou nakrájenou do vějířku. Vedle originálních variant jsou dnes v kurzu především ty zdravé, které podporují zdravý životní styl.

Lahůdka v podobě obloženého chlebíčku zažila svůj největší rozmach ve 20. letech 20. století a od té doby patří mezi oblíbené pochutiny nejen na rodinných oslavách, ale i na firemních rautech či v bistrech. Od chlebíčků obložených kaviárem, šunkou od kosti nebo lososem se v dnešní době dostáváme až k takovým, u nichž hrají prim sezónní potraviny a tradiční bramborový salát nahrazují zdravější varianty. Gastro trendy a přání zákazníků se tak nevyhýbají ani takovému sortimentu, jako je obložený chlebíček.

chlebíčky s dýňovou pomazánkou

Bramborový salát vystřídalo avokádo nebo dýně

Obložený šunkový chlebíček je klasika, která asi nikdy nezestárne a je mezi lidmi stále velmi oblíbená. Čím dál častěji se ale do popředí dostávají chlebíčky, které můžeme s klidem prohlásit za zdravou svačinu. Že si na ně lidé rádi zajdou, potvrdila manažerka pražského Bistra Sisters Kateřina Čížková: „V poslední době je velký zájem o žitný chlebíček s vajíčkovou pomazánkou, bramborový chlebíček s avokádovou pomazánkou, pršutem a zrníčky z granátového jablka nebo chlebíček ze žitného chleba s petrželovým pyré, vepřovou panenkou a karamelizovanou cibulkou.“

Pro současný obložený chlebíček už není typická jen čerstvá bílá veka. Sortiment pečiva, na který se mažou pomazánky, se v mnohém rozšířil. Není už tedy výjimkou zakoupit chlebíček na žitném chlebu či chlebu z chia semínek či brambor.

 

V kurzu jsou sezónní potraviny a moderní recepty

Pro současnou gastronomii je typické, že připravuje pokrmy ze sezónních surovin. Tomuto trendu se snaží přizpůsobit i lahůdkářský sektor. „My v Sisters ze sezónních surovin připravujeme především chlebíček měsíce. Každý měsíc tak přineseme něco, co je typické pro konkrétní období. V září jsme například měli dožínkový chlebíček, v říjnu chlebíček s dýňovou pomazánkou, sušenou jelení kýtou a brusinkami a v listopadu zase chlebíček se zelím, husím prsem a povidly,“ přibližuje, jak se sezónnost odráží v receptech Bistra Sisters Kateřina Čížková.

Současná lahůdkářství potěší nejen milovníky klasických receptů, ale i ty, kteří rádi ochutnají něco nového. Například do Bistra Sisters si můžete zajít na chlebíček s vepřovou panenkou, roastbeefem, se zvěřinou i rybami. Vybere si skutečně každý.

 

ZDROJ:https://www.receptyonline.cz/gastro-trendy-se-nevyhybaji-ani-oblozenym-chlebickum/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.