Každý teď pomáhá podle svých možností

Výroba dezinfekce, poskytování kávy nebo nealkoholických nápojů záchranářům

A dalším profesím, které jsou teď v první linii, vaření obědů pro seniory, ale i on-line směny pro barmany – každý teď zkrátka pomáhá podle svých možností.

Zkraje tohoto týdne proběhla médii informace, že se společnosti Stock Plzeň-Božkov a Rudolf Jelínek rozhodly využít uvolněných produkčních kapacit a pustily se do výroby dezinfekce, která je aktuálně prakticky nedostupná. Zatímco Stock se v první fázi zaměřil na aromatický dezinfekční prostředek na ruce, který zdarma poskytne státu a ten pak například řetězcům s potravinami, jež ho rozdají svým zaměstnancům, vizovická likérka bude do půllitrových láhví plnit konzumní líh o síle 76 % alkoholu. Na výrobu dezinfekce je připravena také Fleret Distillery.

Část produkce má v úmyslu zdarma věnovat institucím, které jí mají nedostatek, zbytek bude uvolněn do prodeje a zisk bude použit na pokrytí nákladů výroby včetně mezd. Do výroby dezinfekčního gelu OMD (Oh My Disinfection) se pustil také Lihovar Žufánek. Nejprve pro vlastní potřebu, ale s ohledem na akutní nedostatek dezinfekce na trhu se rozhodl pro „partyzánský“ způsob pomoci. „Jako lihovar pracujeme s čistým potravinářským lihem určeným ke konzumaci. Nemáme povolení na denaturaci, na výrobu gelu, nemáme ISO, nemáme nic, co v tomto ohledu zákon vyžaduje.

Zoufalá doba si ale žádá zoufalé činy,“ říká Martin Žufánek a pokračuje: „Z našeho velejemného lihu, ze kterého destilujeme třeba i OMFG, jsem začal dělat dezinfekční gel pro potřebné. Dostal ho od nás domov důchodců v sousedním městě, má ho náš obecní úřad, poskytli jsme ho i lidem, kteří organizují skvělé on-line koncerty a vystoupení na mall.tv. V pondělí posíláme várku pro dětský domov v Mostě nebo třeba do budějovického Café Datel, které přes okénko rozdává kávu a dezerty zdarma pro všechny policisty, lékaře a celý záchranný sbor. Přesně v tom je naše síla. Když je nejhůř, musíme si pomoct sami.“

 

Každý teď volí formu pomoci, která je mu nejbližší.

Společnost Julius Meinl kupříkladu zapůjčila pražských záchranářům kávovar a věnovala jim kávu zdarma a obdobně je připravena pomoci i zástupcům dalších profesí, které jsou teď v první linii. Zdravotníkům a hasičům na Kladně, kde je doma, věnovala kávu a limonády společnost Zanzibar CZ, která je distributorem alkoholických i nealkoholických nápojů a sirupů Monin. „Všichni v této krizi musíme držet při sobě, jakkoli sami bojujeme. Proto jsme darovali větší množství kávy a limonád hasičům a zdravotníkům na Kladně.

Vytvořili jsme rovněž speciální nabídky pro gastronomické podniky v nouzi a uzavíratelné igelitové pytlíky, které za běžných okolností používáme na servis koktejlů, distribuujeme mezi lidi, kteří šijí roušky. Skvěle se do nich vejdou a pošta je v nich může zadarmo rozesílat potřebným,“ objasňuje spolumajitel firmy Marek Švarc. Pomáhat se rozhodly i samy restaurace a hotely, byť právě pro ně je toto období více než obtížné. Šumavský Orea Resort Horizont kupříkladu věnoval své potravinové zásoby Dětskému domovu Kašperské hory. Pražská restaurace Bejzment nabízí jídlo zdarma záchranářům, lékařům, hasičům a policistům.

Restaurační skupina Together se spojila s charitativním projektem Seniorem s radostí a navařila pro starší spoluobčany, kteří si nezvládnou oběd objednat on-line, jídlo zdarma. Podobných příkladů pomoci je ovšem bezpočet a denně nové přibývají.

Trochu v čase karantény rozptýlit barmanskou komunitu se rozhodla Becherovka.

„Chtěli bychom v tomto těžkém období naši barmanskou scénu nějak podpořit. Třikrát týdně proto českým barmanům umožníme live takeover našeho oficiálního facebookového profilu, na němž budou mít na třicet minut prostor ukázat, co vlastně práce barmana obnáší, vysvětlit postup přípravy jednoduchých i složitějších koktejlů, představit domácí suroviny i mnohem víc. To všechno tak, aby to pochopil každý, stejně jako kdyby stáli za svým barem a mluvili ke svým hostům,“ objasňuje ambasadorka Becherovky Bára Ceľuchová. „Za svou on-line směnu dostanou naši barmani samozřejmě zaplaceno tak, aby jim to v tomto období pomohlo a mohli dál šířit svoji lásku k řemeslu,“ dodává.

ZDROJ:https://www.atbars.com/2020/03/21/kazdy-ted-pomaha-podle-svych-moznosti/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.