Máte chuť na něco sladkého, ale potrpíte si na kvalitu a chcete, aby návštěva cukrárny pro vás byla nevšedním zážitkem? V Praze najdete celou řadu podniků, které obšťastní nejen vaše chuťové pohárky, ale zaujmou vás svým designem, vřelou atmosférou a pohladí na duši. Mnohé z těchto cukráren využívají tradičních, ale i moderních receptur z Česka, Francie či USA, a jejich zákusky mezi ty nejchutnější a nejkrásnější sladké pokrmy, které v pražské gastronomii najdete.
Vinohradská cukrárna ve Francouzské ulici se pyšní svou prvorepublikovou pověstí. Historie samotné budovy sahá až do 70. let 19. století, interiér kavárny je vyzdoben dobovým nábytkem, fotografiemi, plakáty i osvětlením, a z reproduktorů se linou hudební hity 30. let. Naleznete zde zákusky, dorty a koláče inspirované recepty českých babiček, snídaňové sety a množství nápojů – od rozličných druhů kávy a čajů, přes limonády a pivo, až po lihoviny a koktejly. Cena jednoho kousku dortu vás přijde zhruba na 60 Kč. Dorty z nabídky si zde můžete objednat i celé, a to i v bezlepkové verzi, včetně dortů dětských a svatebních. Platit v cukrárně můžete pouze v hotovosti.
Řetězec IF Café založený Ivetou Fabešovou, která zároveň provozuje moderní cukrářskou akademii IPPA, je pověstný těmi nejlepšími dezerty z francouzské haute cuisine. Jednotlivé pobočky cukrárny naleznete v Belgické a Jungmannově ulicích, na Tylově náměstí či ve Werichově vile, a všechny jsou charakteristické moderním designem od milánské společnosti Cierre Esse, vzdušným prostorem a prosklenými vitrínami, kde můžete vidět luxusní, vizuálně nádherné zákusky ve tvaru citrónků, labutí či růží. Kromě dezertů inspirovaných francouzskou patisserie zde naleznete i několik českých klasik jako větrník, věneček či štrůdl. Jedním ze špičkových cukrářů, kteří za výrobou stojí, je talentovaný dvaadvacetiletý mladík Vlad Ryasnyy, jenž se mj. zařadil do žebříčku 30 pod 30 časopisu Forbes. Kvalita, precizní řemeslo i bezchybný vzhled se však projevuje na ceně – croissanty zde pořídíte od 55 Kč, cena specialit podniku se pak pohybuje kolem 150 Kč. Některé dezerty ze stálé nabídky si lze objednat i přes e-shop.
Rodinná kavárna a cukrárna na Letné již přes dvacet let nabízí nejen širokou nabídku lahodné kávy a domácích limonád, ale zejména výtečné, denně čerstvě upečené dorty. Ty svým vzezřením i neotřelými chuťovými kombinacemi mnohdy připomínají umělecká díla, bývají hojně zdobené čerstvým ovocem a květinami a jsou zákazníkům servírovány ve štědrých porcích. Najdete zde stálé i sezónní nápojové menu, jež je uzpůsobené konkrétnímu ročnímu období. Art nouveau výzdoba samotné kavárny i prostorná venkovní zahrada vás přenesou na přelom 19. a 20. století, což z návštěvy Alchymisty činí bezpochyby jedinečný zážitek. Cena dortů i nápojů činí kolem 70 Kč a otevírací doba je každý den od 13.00 do 19.30.
https://www.facebook.com/cukrarna.alchymista/
Mladý podnik Lukáše Vaška se specializuje na jedinečný dezert převzatý od Newyorského cukráře Dominiqua Ansela – croblihu (z anglického slova cronut). Jde o netradiční podobu smažené koblihy vytvořené z croissantového těsta, jež je mnohdy plněná různými druhy krému, z vnější strany pocukrovaná a zdobená polevou. V nabídce naleznete ovocné příchutě jako mango, malina s citronovým krémem nebo borůvka se zakysanou smetanou, stejně jako čokoládové croblihy s nutellou, lotusovými sušenkami nebo bílou čokoládou a kokosem. Jeden kousek Vás přijde cca na 89 Kč. Tuto sladkou bombu si můžete vychutnat přímo na prodejnách v Bělehradské či Purkyňově nebo si je objednat přes Wolt.
Tradiční česká cukrárna v srdci Prahy byla založena již v roce 1911 cukrářem Františkem Myšákem, avšak v 50. letech byla znárodněna a její provoz byl zrušen. Od rekonstrukce v roce 2007 si prostory cukrárny přebrala síť Ambiente, která se vrátila k původní prvorepublikové tradici podniku. Menu nynějšího šéfkuchaře Lukáše Pohla se skládá kromě sladkého pečiva a zmrzliny z klasických českých zákusků jako kremrole, laskonka, větrník, indiánek nebo věneček, které pořídíte průměrně za 45 Kč. Relativně skromný výběr dezertů kompenzuje vysoká kvalita surovin a nabídka sladkých balíčků, které si můžete odnést domů (v nichž najdete rakvičky, kokosky, perníčky či čokolády).
Útulná podolská cukrárna Cheecup založená v roce 2011 se zaměřuje, jak již název napovídá, na výrobu oblíbených amerických dezertů – cheesecaků a cupcaků. Základ cheesecaků je vytvořen podle osvědčené receptury z krémového sýru Philadelphia a Grahamových sušenek. Nabídka obou druhů zákusků se obměňuje každý den a nalezneme zde i limitované sezónní edice cupcaků (velikonoční, vánoční či halloweenské). Nejčastěji na pultu narazíte na čokoládový, malinový, borůvkový či klasický New York cheesecake, za nějž dáte cca 75 Kč, a medový, banánový, čoko-mascarpone či vanilkový-bonston-cream cupcake, který vás přijde zhruba na 50 Kč. Kromě zákusků a dobré kávy si zde můžete pochutnat na denně čerstvém pečivu či lehkém slaném denním menu a naleznete tu i širokou nabídku českých i zahraničních vín.
Luxusní cukrárna ve Šporkově paláci nesoucí jméno jejího zakladatele Lukáše Skály vznikla v roce 2017 a od té doby si vydobyla pověst místa, kde si lze dopřát tradiční české dezerty v moderním provedení. Oblíbené zákusky jako věneček, brambora, punčák či kremrole se vyrábějí ze základních surovin, ale jsou mnohdy ozvláštněny inovativními chutěmi a netradičním vzhledem. Kromě české klasiky zde ochutnáte čokoládové i ovocné dorty a moussy, zmrzlinu nebo sušenky. Cena zákusků se pohybuje od 50 do 90 Kč. Druhou pobočku cukrárny můžete navštívit v Dlouhé ulici a některé zákusky jsou dostupné i v Sisters Bistro ve Spálené.
Zdroj: https://www.naprahuprahy.cz/cukrarny-v-praze/i719/
Categories: Bistro Sisters, Cukrář Skála