Bez dobrého vaječného likéru by to nebyly ty pravé české Vánoce. Proto jsme vám ve Forbes připravili test a vyrazili jsme pro tuhle specialitu do našich oblíbených podniků.
Od každého jsme si v redakci dali skleničku a rozdíly byly překvapivě snadno rozpoznatelné. Ačkoliv jsme původně nezamýšleli určit vítěze a poražené, ale spíš popsat chutě a speciality, jeden z testovaných nakonec přece jen vyčníval nad ostatními.
Tady máte abecedně seřazený výsledek, který potěší milovníky jemných sladkých chutí i seriózně ostrých záležitostí.
Cena: 500 mililitrů za 400 korun
Vaječňák z rukou barmanů Bebop pražského vyhlášeného hotelu Alcron nás na první ochutnání rozhodně zaujal sladkou chutí připomínající šodó podávané k dukátovým buchtičkám. Citelná je chuť Amaretta, množstvím alkoholu nám připadal spíš silnější.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Připomíná krém ze špičky. Neobsahuje smítka vanilky jako ostatní likéry z testu, k výrobě byl použit vanilkový cukr. Je z něj příjemně cítit Amaretto, které přidává likéru jemný mandlový podtón.
Cena: přibližně 200 mililitrů za 200 korun
Holešovická kavárna Cafe Hrnek je typickou pražskou hipsteřinou, kde si můžete dát vynikající kávu, dezerty i brunch. Do našeho výběru jsme zařadili jejich sezonní specialitu, která hned na první ochutnání nakopne silnou a drsnou chutí whiskey.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Ze všech vzorků je nejvíc řídký, je v něm hodně cítit chuť whiskey. Ideální pro ty, kteří mají tento alkohol rádi. Pro ostatní až moc silný.
Cena: 500 mililitrů za 450 korun
Známá cukrářka Iveta Fabešová letos prodává svůj vyhlášený likér na e-shopu a spojila síly s destilérkou Svach. V jejím vaječňáku najdete smetanu, rum, žloutky, kondenzované mléko a vanilkový lusk. Byl to jeden z nejhustších v testu.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Chutná jako Jesenka. Příjemná chuť vanilky. Velmi hustý a sladký. Mírná chuť alkoholu.
Cena: 500 mililitrů za 149 korun
Restaurace Lokál spadající do pražské sítě Ambiente se pyšní vlastním likérem s jemnou chutí, mnohým připomínající salko. Jemný však není co do složení alkoholu, který je z vaječňáku dobře cítit.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Spíš řidší konzistence. Je cítit alkohol. Jemný a sladký jako bonbon.
Cena: 300 mililitrů za 298 korun, 1 litr za 628 korun
Podle všech členů redakce, kteří měli možnost testovat, jde jednoznačně o nejtypičtější český vaječňák připomínající tradiční receptury našich babiček. To přisuzujeme především alkoholové složce, kterou je v tomto jediném případě klasický tuzemský rum.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Spíš sladší. Alkoholová složka je výrazná. Hustá konzistence. Chutná jako klasický vaječňák.
Cena: 500 mililitrů za 490 korun
Ajrkoňak od brněnského „Sorry – pečeme jinak“ na nás zapůsobil nejvíc. Má nejrozmanitější a nejzajímavější chuť, která je skvěle vyvážená. Cukrárna Šárky Divácké byla několikrát vyhlášena jako nejlepší v Brně a svým originálním vaječňákem, který v našem testu překonal veškerou konkurenci, svůj prim potvrzuje.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Chuťově rozmanitý a vyvážený. Příjemná a zajímavá kořeněná příchuť. Velmi hustá konzistence.
Cena: 350 mililitrů za 259 korun
Likér z rukou pražské cukrářské „továrny“ na první pohled vyniká mezi ostatními z našeho testovacího výběru svou světle hnědou barvou způsobenou obsahem karamelu, který je i chuťově cítit.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Chuťově připomíná Salko, ale není tolik sladký. Chuť karamelu může lehce přebít klasickou chuť vaječného likéru. Hodně hustá konzistence a jemná chuť alkoholu.
Cena: 500 mililitrů za 487 korun
Waječňák z pražské kavárny Traffik je něco mezi vaječným likérem a egg nogem, který se na rozdíl od českého vaječňáku nepřipravuje z kondenzovaného mléka, ale z obyčejného mléka a ze smetany. Nedalo by se tedy určitě říct, že je tradiční, ale je rozhodně kouřový, silný a také méně sladký. A vítězný pro šéfredaktora Forbes, Petra Šimůnka.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Seriózní záležitost. Silný, alkoholový a kouřový. Chuť muškátového oříšku a whiskey.
Cena: 500 mililitrů za 145 korun
I dejvická kavárna Tvaroh si letos připravila vlastní recepturu českého vaječňáku. Redakce Forbesu se téměř jednohlasně shodla na příjemně sladké chuti a vanilkové vůni, která je zároveň doprovázena lehkou hořkostí. Alkoholová složka u tohoto likéru rozhodně není zanedbatelná.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Řídká konzistence. Méně sladký než ostatní a trochu hořký. Vanilková vůně. Má říz.
Cena: 500 mililitrů za 449 korun
Malou kavárnu v centru Prahy provozuje manželský pár, který si zároveň sám tvoří všechny vynikající zákusky i svůj vaječný likér. Na první pohled sytě žlutý, chuťově nejsladší likér s výraznou mléčnou chutí a ideálním přívlastkem „baby koňak“, který bude pro mnohé mlsné jazýčky příjemným potěšením.
Co při testu zaznělo nejčastěji: Hodně sladký a mléčný, ale zajímavý. Zpočátku má lehce slanou příchuť, pak nastoupí sladká, což je neobvyklý zážitek.
ZDROJ: https://forbes.cz/redakcni-test-vajecnych-likeru-jaky-si-nas-ziskal-a-ktery-je-jen-pro-drsnaky/
Categories: Cukrář Skála