RECENZE: Pokud milujete sladké a vyhledáváte luxusní dortíky, originální kremrole nebo čokoládové pralinky, rozhodně si nenechte ujít nabídku Cukráře Skály. V centru města provozuje hned dvě pobočky, ve kterých srdce milovníka sladkého zaplesá.
První cukrářská továrna, která vyrábí zákusky podle receptury Lukáše Skály, byla otevřena v prosince 2017 ve Šporkovském paláci. Jejím cílem bylo přiblížit veřejnosti taje cukrářské výroby a nabízet kvalitní dezerty.
Všechny zákusky jsou připravovány od základu z kvalitních surovin. Jsou inspirovány klasickými recepty, které Lukáš Skála získal od svého otce, u kterého se vyučil, a které si přivezl ze zahraničí. Přesto vypadají moderně a netradičně.
Druhá pobočka byla v polovině dubna 2018 otevřena také v ulici Dlouhá 39, nedaleko Náměstí Republiky. Právě tuto pobočku jsme se rozhodli při honbě za kávou a luxusním zákuskem navštívit.
Hned ve dveřích nás zaujal specifický vzhled cukrárny. Většinu prostoru totiž zabírá obrovská prosklená vitrína plná sladkých výrobků, která se tyčí od podlahy až ke stropu. Jinak je provozovna spíše menší. O prostor se navíc napůl dělí s prodejnou luxusně vypadajících chlebíčků, ty ale snad ochutnáme někdy příště.
I přes komornější prostory nabízející jen několik stolečků, bylo v cukrárně dost volných míst. A to i v pátek kolem páté hodiny odpolední.
Výrazné zastoupení v nabídce cukrárny měly kremrole. Od klasických, přes ty s čokoládou, jahodami anebo pistáciemi. Nechyběla ani obrovská nabídka všemožných dortíků, rolád a laskonek. Menší vitrínka při vchodu pak prezentuje nabídku čokoládových pralinek.
Ceny zákusků se pohybují od 60 korun za kokosku, punčák či obyčejnou kremroli až po necelou stovku za mrkvový řez, eklér nebo malinový dortík. Čokoládové pralinky pak vyjdou na 25 nebo 30 korun za jednu, podle vybraného druhu. Koupit si můžete i celý dort. Ten vyjde asi na tisíc korun.
Všechny sladkosti můžete ochutnat přímo na místě. Sortiment doplňuje poměrně široká nabídka kávy, kterou připravují i bez kofeinu. V nabídce jsou také limonády. A pokud se rozhodnete mlsat až doma, dortíky vám zabalí do stylové krabice. Cukrárna má i vlastní e-shop, kde si lze dezerty objednat či zarezervovat.
Vybrat si ze široké nabídky byl opravdu nadlidský úkon. Nakonec jsme ale zvolili roládu s mascarpone a borůvkami a karamelový dortík s vlašskými ořechy. K tomu espresso bez kofeinu a cappuccino. Zaplatili jsme něco málo přes tři stovky.
A opravdu to stálo za to. Roláda byla křehká a krásně se rozplývala na jazyku. Chuť borůvek a mascarpone spolu nádherně hrála a zkrátka jí nebylo co vytknout.
Karamelový dortík byl zase ideálním příkladem toho, jak si pokazit dietu. Výrazná a hutná kombinace čokolády, karamelu a ořechů je něco, co milovníky sladkého jistě nadchne. Jediným mínusem může být snad jen to, že se dortík poměrně špatně krájel.
I přesto ale zmizel mrknutím oka. Chutě doplnila i dobře připravená káva a z návštěvy jsme odešli opravdu nadšeni. Milovníkům sladkého můžeme Cukráře Skálu svědomitě doporučit.
Categories: Cukrář Skála