brambory, banány a další ingredience na stole

Tato dvě běžná jídla jsou překvapivě špatná pro diabetiky. Jezte je s rozumem

V České republice trpí cukrovkou skoro milion lidí. Již dávno se nejedná o nemoc obézních a starých, ale čím dál tím častěji se objevuje i u dětí a dospělých, kteří dodržují zdravý životní styl. Dávat si pozor na potraviny, které jednoduše rozbouří cukr v těle, může být někdy oříšek. Hlídat se překvapivě musí i některé základní suroviny běžného jídelníčku.

Udržování zdravé hladiny cukru v krvi je pro diabetiky každodenní výzvou. Cukrovka vzniká, když má tělo problémy s využíváním a regulací cukru, což vede k jeho vysokým hladinám v krvi. Správnou dietou člověk zabraňuje hyperglykémii a hypoglykémii – vysoké či nízké hladině cukru v krvi nad či pod normální hodnoty. V takovém případě hrozí různé zdravotní komplikace. Lidé s diabetem tak musí být dobře lékařsky kontrolováni a především je potřeba dodržovat speciální jídelníček.

O některých potravinách a nápojích je všeobecně známo, že jsou nevhodné pro stabilní hladinu cukru v krvi. Jiné potraviny však mohou ovlivňovat hladinu cukru v krvi, aniž byste o tom věděli. Takové potraviny totiž nemusí být vůbec sladké, a přesto zvýší cukr za velmi krátkou chvilku.

Brambory zvyšují rychlý cukr

Každý rok sní Češi desítky kilogramů brambor. Jsou jednou ze základních surovin a nejběžnější přílohou hlavního jídla. Hojně se konzumují i nejrůznější výrobky z brambor, jako jsou hranolky, chipsy, kaše, knedlíky či špecle a různé bramborové saláty.

Harvard School of Public Health uvádí, že brambory mají vysoký obsah rychle stravitelných sacharidů, které se za velmi krátkou dobu dostávají do krevního řečiště a způsobují nárůst hladiny cukru v krvi. Podle zmiňovaného zdroje dokonce hrnek brambor má na krevní cukr podobný účinek jako plechovka koly nebo hrst želé bonbonů.

Jak si tedy vychutnat brambory bez rizika? Nejlepší je nechat brambory před konzumací vychladnout, což zpomaluje trávení. Je dobré si také vybírat odrůdy, které mají nižší glykemický index, jako jsou brambory Carisma, Nicola a batáty. Cukrovkáři by také měli na bramborách ponechat slupku, což zvýší příjem vlákniny a tím se zpomalí trávení. Hladina cukru v krvi tak nestoupá rychle.

Bílá rýže

Brambory jsou sice velmi oblíbené, ale prvenství ve světové oblíbenosti si drží bílá rýže. Bílá rýže je zdaleka nejběžnější odrůdou, protože se snadněji připravuje, rychleji se vaří a má delší trvanlivost. Tyto výhody ovšem mají své důsledky, neboť tento typ je rafinovaný, čímž se odstraňují otruby a klíčky. Tělo tak rýži rychleji tráví a to způsobuje nárůst hladiny cukru v krvi. Výzkumy Harvardské školy veřejného zdraví zjistily, že pravidelná konzumace bílé rýže může zvýšit riziko vzniku diabetu. Konzumace bílé rýže má údajně v takovém případě téměř stejný účinek jako konzumace čistého stolního cukru.

Diabetici se však rýže vzdávat nemusí. Nerafinovaná hnědá rýže má mnohem nižší glykemický index ve srovnání s bílou. To znamená, že hnědá se tráví pomaleji a má také více vlákniny, niacinu, hořčíku a dalších klíčových živin. Studie z roku 2018, publikovaná The Journal of Nutrition, našla další zajímavou alternativu. Výměnou poloviny porce rýže za čočku můžete snížit hladinu cukru v krvi o 20 %. Výsledky byly podobné bez ohledu na typ čočky.

ZDROJ: https://fresh.iprima.cz/tyto-dve-bezna-jidla-jsou-prekvapive-spatna-pro-diabetiky-jezte-je-s-rozumem-207518

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.