Oslava nejdůležitějších žen našich životů se blíží, tak ji neprošvihněte! Den matek letos připadá na 12. května – je ideální čas vybrat dárek, který vaší mamince vykouzlí úsměv na tváři.
Základem úspěšného počínání v kuchyni nejsou jen léta praxe, ale také odborná četba!
Vaří se u vás doma česká klasika? Radost udělá Velká kuchařka Čech a Moravy od Romana Vaňka. Tráví vaše maminka každou volnou chvíli na zahrádce a zahrnuje pokrmy čerstvými úlovky ze záhonů? Potěší ji publikace Herbář ze zahrady přímo na talíř z dílny Kateřiny Winterové, která poradí, jak vypěstovat odrůdy zeleniny a následně je chutně zpracovat.
Pekařky budou nadšené z knihy Sladká první republika z pera Evy Všetíčkové a Kristiny Šemberové, která oprašuje moučníky ze zlatého období naší kuchyně a ještě k tomu krásně vypráví o dobových gastronomických záležitostech a „drbech“. A nakonec skvělý tip pro pejskařky: pokud je pro vaši maminku čtyřnohý miláček rovnocenným (někdy se může zdát, že i nejmilovanějším) členem domácnosti a ráda mu připravuje dobroty na přilepšenou, obdarujte ji titulem Neštěkej a jez!
Kniha je plná nápadů na menší i větší psí dobroty k mnoha příležitostem: na trénink, procházku, výlet, posezení v restauraci, na občerstvení během dne i za horkého léta. Všechny pokrmy obsahují superpotraviny, které příznivě ovlivňují zdraví a kondici psů.
Bez nabroušeného ostří není žádné vaření! Kuchyňský šuplík přitom nemusí chrastit přehršlemi nožů – i v tomto případě platí pravidlo, že méně je více. Raději pár nožů, ale o to kvalitnějších – kvalita je totiž nutným předpokladem pohodlného vaření. Klidně postačí pouhé tři kousky! Které nože by ve výbavě každé kuchařky neměly chybět a jak je vybrat, poradí tento praktický průvodce.
Nezapomenutelným dárkem pro všechny milovnice gastronomie je kurz, díky kterému se vědomostně i prakticky zdokonalí ve své zálibě. Víte o mamince, že by se ráda vyšvihla v přípravě kávy nebo pečení sladkého kynutého pečiva? Jistě ocení některý z kurzů v centru vzdělání a inovací UM, kde se o ni postará třeba šéfpekař Esky Jarda Kozdělka. Outdoorová škola vaření Fuego pořádá oblíbené kurzy vaření na otevřeném ohni, kurzy v Gourmet Academy zase nadchnou jak cestovatelky (lektoři je naučí vietnamskou, thajskou, indickou, severskou nebo italskou kuchyni), tak domácí cukrářky – kurzy moderní cukrařiny tu vede Josef Maršálek. Návod na poctivé máslové croissanty či řemeslný kvasový chleba předá Juliana Fischerová alias Maškrtnica ve svém žižkovském ateliéru nebo ve škole vaření Laboratorio.
Categories: Bistro Sisters, Bruxx, Cukrář Skála, Sia restaurant, Sisters Bistro, Vinohradský Parlament