lahve s alkoholem vystavené

NAVŠTÍVILI JSME (A VE ZDRAVÍ PŘEŽILI) PRAGUE BAR SHOW

Po tříleté odmlce způsobené covidem se s jubilejním 10. ročníkem na scénu vrátila jedna z největších profesionálních gastronomických B2B událostí roku v Česku.

A největší veletrh zaměřený na majitele a zaměstnance restaurací, barů, hotelů, penzionů, bister, kaváren, cateringů. A dalších a dodavatele produktů a služeb v gastronomii Prague Bar Show. Akce, které se účastní téměř všechny velké nápojové společnosti působící v gastru. Měla na letošním ročníku pestré zastoupení také v pivní sekci v Beer zone prostřednictvím malých a řemeslných pivovarů, takže jsme nemohli chybět ani my a vydali jsme se na Prague Bar Show podívat. Za pozvání na akci děkujeme zakladateli Prague Bar Show Martinu Krautovi.

Na třech našlapaných patrech Národního domu na Smíchově i venku na jeho nádvoří na nás v rámci letošní Prague Bar Show čekalo více než 130 barů a expozic tuzemských výrobců a dovozců a výrobců.

Velké Británie, Irska, Rakouska, Německa, Švýcarska a dalších zemí, které v Česku hledají distributory. Dole v 1. patře samostatná kávová zóna a hned naproti pivní sekce, která nás pochopitelně zajímala nejvíc. Beer zone byla architektonicky velmi zajímavě nadesignovaná a rozčleněná tmavými policemi s vystavenými a nasvícenými stovkami lahví a plechovek craftových piv. Prostoru vévodil obří nerezový výčep Budějovického Budvaru. Který byl hlavním partnerem Beer zone, s velkým nápisem Vítejte ve světě piva. Ten v levé části čepoval klasickou nabídku Budvaru tedy ležák, tmavé a 33. V pravé části výčepu pak na čtyřech pípách představoval řemeslné pivovary v podobě bezlepkového Pale Ale Glee 11° od pivovaru Clock, růžového kyseláče Mad Berry od Mad Cat, NEIPY Claudia (Cloudya 14) od pivovaru Pioneer a Lucipa od hořického pivovaru JungBerg. Mě osobně nejvíc zachutnal lehký pale. Ale Glee s citrusovou vůní a osvěžující ovocnou chutí od Clocku, kolega Kamil pak nedal dopustit na kyseláče Mad Berry.

Perfektně proškolená obsluha výčepu doslova kmitala. Pivo bylo skvěle ošetřené a natočené do elegantních a dokonale vyplachovaných třetinek Budějovického Budvaru, prostě radost degustovat.

Prag Bar Show a lidé vyfoceny v sále

Po stranách Beer zone pak měli nasvícené lednice plné svých piv a barové stolky. S možností degustace a rozhovoru vystavující řemeslné pivovary Volt, Thrills, Sibeeria, Permon, Obora, Nachmelená opice, Mad Cat, Cobolis a Clock. V oddělené části 1. patra, obklopen výrobci ginu, je pak doplňoval ještě menší výčep plzeňského pivovaru Proud. Kde jsme se krátce potkali s jeho ředitelem Michalem Škodou, a venku na nádvoří měl svůj pojízdný výčep zaparkován Rodinný pivovar Švihov.

V průběhu celého odpoledne se v přednáškové zóně Beer & Coffee stage uskutečnila řada seminářů a diskuzních panelů na rozličná pivní témata.

Zkušený barman a barový matador David Neumann ukázal využití piva. Konkrétně prémiového italského ležáku Peroni Nastro Azzuro v mixologii (Peroni Infusions). Nový a moderní přístup k práci s pivem a jeho servírování. Aleš Dvořák, létající sládek národního pivovaru Budějovický Budvar. Robert Vaverka, generální manažer a spolumajitel restaurací Bruxx a Vinohradský Parlament, vedli panelovou diskuzi na téma: Budou brzy všechna piva bez alkoholu? Jak zatraktivnit národní nápoj novým konzumentům. Luboš Kastner, partner gastronomické skupiny BC21. Pivovarník Adam Matuška, který zároveň provozuje dejvický podnik Automat Matuška, pak uzavírali přednáškovou část diskuzí na téma: Zlato ve skle. Může pivo v hospodě stát 100 korun?

Beer zone jsme měli v rámci Prague Bar Show na programu hned jako první bod.

Po příchodu do sálu zhruba kolem 14 hodiny už v ní bylo opravdu živo a žilo to.V průběhu odpoledne se pak s příchodem dalších a dalších návštěvníků plnila stále víc. Je potěšující vidět, že pivo, craftové pivo a malé a řemeslné pivovary u nás opravdu táhnou. Zajímají čím dál více lidí napříč věkovými skupinami a pohlavími. Na místě jsme měli možnost potkat řadu známých a přátel z craftové scény. A na většině z bylo vidět, že mají z akce opravdu radost.

Nevěnovali jsme se pochopitelně pouze pivu a měli jsme jedinečnou možnost ochutnat řadu velmi zajímavých novinek.

Od výrobců, kteří se teprve chystají na náš trh, nebo sondují možnosti a potenciální zájem.Zaujala nás například mladá slovenská destilerie z Trenčianských Teplic Likerka a jejich skvělý řemeslný gin Toison, nebo velmi zajímavý nový nealkoholický kvašený nápoj Prager´s KOMBUCHA, tedy fermentovaný čajový nápoj s probiotickými kulturami, od F.H.Prager a samozřejmě i jejich skvělý točený cider. Překvapivě výborná byla single malt whisky od německých St. Killian Distillers, nebo další řemeslný gin od rakouské Fuxbau Destillerie. Doslova skvostné portfolio svých ovocných pálenek pak představila loňská palírna roku Palírna Radlík, např. s výtečnou a oceněnou jablkovicí z dubového sudu nebo s neméně parádní a také oceněnou jeřabinovicí. Zajímavá byla také kávová sekce, kde jsme z rukou šikovných baristek a baristů ochutnali špičkové kávy a míchané nápoje z kávy od Caffé Vergnanno 1882, Nespresso Professional, Julius Meinl nebo Lavazza.

Vyfocen název Vítejte ve světe piva

Za největší nepivní trendy letošního ročníku Prague Bar Show považujeme ohromně širokou nabídku řemeslných ginů z dosud pro nás naprosto neginových zemí. Kde následně v barech očekáváme podobný boom, jako před nedávnem prodělaly rumy. Dále pak luxusní a drahé pálenky z opravdického ovoce, míchačky s kávou, především je třeba zmínit espresso s tonikem, což ale z vlastní chuťové zkušenosti nedoporučujeme. A v nealko sektoru pozor na příchod kombuchy.

Prague Bar Show již 10 let úspěšně propojuje gastro podniky s výrobci, distributory a dalšími dodavateli z branže.

Event nabízí celodenní kombinaci seminářů, workshopů a prezentací, kdy návštěvníci získávají nové vědomosti, inspiraci pro svoji práci a seznamují se s nejnovějšími trendy. Jak v oblasti gastronomie s prezentací výrobků a služeb na barech a stáncích. Výrobci a dodavatelé zde mají ideální možnost svým stávajícím i novým zákazníkům představit své produkty a jejich použití v praxi a získat tak okamžitou zpětnou vazbu i nové odběratele. Za nás nezbývá než hluboce smeknout před pořadateli letošní Prague Bar Show za perfektní organizaci takto rozsáhlé a zajímavé akce. Držíme palce do dalších ročníků a těšíme se za rok zase na viděnou.

ZDROJ: https://www.pivniweb.cz/cs/navstivili-jsme-a-ve-zdravi-prezili-prague-bar-show/novinka/184/