Šéfkuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich

Kašpárek, Pohlreich a spol. píší vládě: Restaurace a kavárny jsou v ohrožení

Známi čeští šéfkuchaři, restauratéři, majitelé barů a kaváren, poslali o víkendu otevřený dopis adresovaný premiérovi a vládě. „Většina gastronomických podniků v České republice je dnes ve vážném ohrožení,“ upozorňují v dopise, pod kterým jsou podepsaní kuchaři Radek Kašpárek, Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář nebo známý restauratér Tomáš Karpíšek.

Přemek Forejt, Radek Kašpárek, Jan Punčochář

Šéfkuchaři dále zmiňují, že podle rozboru právních kanceláří na současnou situaci pamatuje zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů. V něm je jasně uvedeno, že „stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními“.

Šéfkuchař Radek Kašpárek

„Je evidentní, že náhradou škody nelze rozumět například poskytnutí záruk u bezúročných půjček, pozdržení platby daní ani částečnou náhradu mezd. Nikdo z nás nechce dlouhodobě zadlužit své podniky, které v blízké budoucnosti nejspíš nebudou prosperovat. Neseme zodpovědnost za budoucnost tisíců zaměstnanců – a týmy našich lidí jsou to nejcennější, co máme,“ zdůrazňují autoři dopisu pro vládu.

Situace je neudržitelná

I když je podle nich jasné, že současnou prioritou vlády je ochrana zdraví občanů, v důsledku opatření, která souvisí s vyhlášením nouzového stavu, je situace všech podnikatelů v gastronomii neudržitelná.

„Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou naše statutární orgány podle současné legislativy povinny vyhlásit insolvenci. Nejen my, ale hlavně naši zaměstnanci a celý dodavatelský řetězec se tak ocitneme ve vážné životní nejistotě,“ varují podnikatelé v gastronomii v závěru dopisu.

Kdo podepsal otevřený dopis restauratérů a kavárníků?

Tomáš Karpíšek a Daniel Kronďák – Pasta Fresca, Pastacaffé, Brasileiro Slovanský dům a U Zelené žáby, Kuchyň, Myšák, Eska, Dva kohouti, Grils, Pizza Nuova, Café Savoy, Eska, La Degustation Bohême Bourgeoise, Bokovka, Kantýna, Naše maso a  Lokály Dlouhááá, U Bílé kuželky, U Zavadilů, Nad Stromovkou, Hamburk, U Caipla, Pod divadlem, Korunní

Jan Boroš – 26 restaurací řetězce Potrefená husa

Miloš Hodan a František Koutal – řetězec Grosseto

Radek Kašpárek – Field

Lubomír Osuský – Šenk a restaurace Lékárna, Červený jelen, Kozlovna, Doubravka, Potrefená husa Plzeň, Plzeňka, Sokolovna Bolevec

David Petřík – SIA, Potrefená husa Hybernská, Potrefená husa Pardubice, Cukrář Skála, Vinohradský Parlament, Bruxx, FoodWay Catering, Sisters

Zdeněk Pohlreich – Next Door, Imperial, Divinis

Jan Punčochář – U Matěje

Ondřej Rákosník a Riccardo Lucque – Aromi, La Finestra, Amano, La Bottega di Finestra, La Bottega Bistroteka, La Bottega Linka, La Bottega Tusarova, La Bottega Gastronomica

Emanuele Ridi – Manu Risto, Manu Praga

Sylvio Spohr – provozovatel Café Louvre

Ladislav Starka – La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, Dutch Pub, Asia Temple, U Císařů, El Toro Negro, Café 80’s, La Republica, Oliva Verde, Cohiba Atmosphere, U Zlaté konvice, Georgia

Libor Vedral – Mincovna, Tiskárna, Potrefená husa Národní

Václav Vojíř – Bugsy’s bar, Špejle, Phenomen, F&B Catering, Potrefená husa Na Verandách, Potrefená husa Albertov

Zdroj: https://berounsky.denik.cz/podnikani/koronavirus-restaruace-kasparek-pohlreich-20200322.html

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.